Facetiming
Recent hebben onderzoekers van Beiersdorf in hun Berlijnse laboratorium ontdekt dat de huid zijn eigen ritme heeft en dat het stofje Krüppellike factor 9 (KLf9) daarbij een cruciale rol speelt.
Vrijwel alle hormonen kennen een dag en nachtritme met pieken en dalen. Of het nu gaat om je spijsvertering, de werking van je nieren of om je vruchtbaarheid, dit gaat volgens de biologische klok. Die klok bestaat echt en bevindt zich in de hypothalamus, een klein onderdeeltje van de hersenen. Het slaaphormoon melatonine zorgt ervoor dat de biologische klok keurig op tijd loopt.
Elke avond als het donker wordt, begint je lichaam hiervan meer aan te maken, zodat je slaperig wordt. We weten dat het voor de gezondheid belangrijk is om het dag- en nachtritme zo goed mogelijk te respecteren. Vooral de herstel- en opbouwprocessen verlopen ’s nachts. Mensen in ploegendiensten en mensen die veel reizen en daardoor veel jetlags hebben, kunnen last krijgen van hun spijsvertering. Op de lange termijn hebben ze meer kans op ernstige aandoeningen zoals diabetes en kanker. Anderzijds weten we dat dagelijks acht uur slapen en op tijd naar bed gaan beschermt tegen diabetes en overgewicht.
Klf9 dat te maken heeft met de timing van je huid is vooral overdag actief. ’s Nachts, als het niet actief is, vinden er veel meer celdelingen in de huid plaats en dat betekent herstel. Dit is een concrete aanwijzing dat voldoende slaap je huid jong en gezond houdt, meer dan crèmes dat ooit kunnen doen.
De onderzoekers denken dat hun ontdekking gevolgen kan hebben voor het ontwikkelen van nieuwe cosmetica. De huidige dag- en nachtcrèmes spelen overigens op geen enkele manier in op de biologische klok van je huid. Dagcrème onderscheidt zich van nachtcrème doordat hij minder vet is, waardoor je niet met een plakkerig gezicht hoeft rond te lopen. En dagcrèmes bevatten vaak UV-filters, die beschermen tegen veroudering door zonlicht.